Pierwsze „epidemiologiczne” dowody na korzystny wpływ czekolady na zdrowie człowieka zaobserwowano w populacji Indian Kuna zamieszkujących archipelag San Blas, ciągnący się wzdłuż wybrzeża Panamy aż po granice z Kolumbią, pisze na naszych łamach Izabela Grabowska, ceniona wśród sportowców ekspertka od zdrowego odżywiania.
Indianie niezwykle rzadko cierpią na choroby, takie jak: cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze czy inne choroby układu sercowo-naczyniowego. Ich sekret może tkwić w codziennym piciu domowego napoju kakaowego! Czekolada dzięki wysokiej zawartości flawonoidów:
- ma działanie antyoksydacyjne,
- zmniejsza agregację płytek krwi,
- obniża ciśnienie tętnicze krwi,
- korzystnie wpływa na profil lipidowy,
- obniża stan zapalny,
- zmniejsza insulinoodporność,
- poprawia pamięć, w tym zmniejsza ryzyko demencji,
- a także stymuluje wydzielanie endorfin w mózgu co powoduje uczucie przyjemności i szczęścia!
Kakao jest także źródłem jednego z najważniejszych mikroskładników – magnezu, który jest niezbędny m.in. w procesie metabolizmu węglowodanów, białek i lipidów, a także w przewodnictwie nerwowym i prawidłowym skurczu mięśni. Istotny jest rodzaj konsumowanej czekolady. Im większa zawartość kakao, a więc im bardziej ciemna i gorzka jest czekolada, tym silniejsze jej prozdrowotne działanie i większa zawartość magnezu.
Osoby uprawiające sport mogą sięgać po czekoladę nie tylko w celach tzw. zdrowotnych, ale także w celach regeneracyjnych po treningu czy zawodach! Wypicie mleka czekoladowego po wysiłku fizycznym – dzięki zawartości węglowodanów i białka – przyczynia się do resyntezy zapasów glikogenu, wspomaga syntezę białek mięśniowych oraz zmniejsza ewentualną bolesność mięśni.
Dodatkową zachętą, niech będzie fakt, że najdłużej żyjąca kobieta na świecie – Jeanne Louise Calment, która przeżyła 122 lata i 164 dni spożywała około 1 kg czekolady tygodniowo! A zatem, do zobaczenia na Biegu Czekoladowym! Aha, do tematu czekolady jeszcze wrócimy …
Absolwentka studiów doktoranckich w Zakładzie Fizjologii Stosowanej w Instytucie Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej Polskiej Akademii Nauk w Warszawie. Ukończyła Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Dietetyk z szeroką wiedzą z zakresu żywienia człowieka, fizjologii wysiłku fizycznego (studia podyplomowe na Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie – Żywienie i Wspomaganie Dietetyczne w Sporcie) oraz psychodietetyki (studia podyplomowe w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie – Psychodietetyka); z doświadczeniem w pracy naukowej, a także w poradnictwie dietetycznym.
Wykładowca na uczelniach wyższych (Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wyższa Szkoła Rehabilitacji w Warszawie). Pracuje zarówno z zawodowymi sportowcami (będącymi na najwyższym światowym poziomie) i osobami rekreacyjnie uprawiającymi różne formy aktywności fizycznej, a także osobami o siedzącym trybie życia, motywując do podjęcia aktywności fizycznej. Wyznawczyni hedonistycznego podejścia do żywienia – jedzenie musi sprawiać przyjemność! Zwolenniczka metody „małych kroków” w modyfikacji nawyków żywieniowych, bo „dieta”, to nic innego jak prawidłowy sposób żywienia, który powinien być stałym elementem zdrowego stylu życia.
Piśmiennictwo:
- Aprotosoaie AC, Miron A, Trifan A, Luca VS, Costache II. The Cardiovascular Effects of Cocoa Polyphenols-An Overview. Diseases, 2016, 4, 39;
- Latif R. Chocolate/cocoa and human health: a review. Neth J Med., 2013, 71, 63–68.
- Tuenter E, Foubert K, Pieters L. Mood Components in Cocoa and Chocolate: The Mood Pyramid. Planta Med., 2018, 84, 839-844,
- Vliet S.V., Beals J.W., Martinez I.G., Skinner S.K., Burd N.A. Achieving Optimal Post- Exercise Muscle Protein Remodeling in Physically Active Adults through Whole Food Consumption. Nutrints, 2018, 10, 224,