Menu

Warsztaty „Moc Zdrowego Odżywiania”

Warsztaty kulinarne dla biegaczy? Tak, ważne jest posmakowanie biegania od … kuchni. Wielu bagatelizuje zdrowe odżywianie, utrzymując niezdrowe nawyki z „cywila”. Podczas Warsztatów „Moc Zdrowego Odżywiania” kolejni adepci poznali kulisy biegania. Przemek Walewski nie tylko barwnie opowiadał o tajnikach treningowych, rozmowach ze Scottem Jurkiem i przepisach Richa Rolla, ale i przygotował propozycje potraw, które dostarczają energii na każdy dzień. Także na ten wolny od treningu.

Jak osiągnąć efekty treningowe, poprawić kolejne „życiówki”? Nie wystarczą tylko tabelki z międzyczasami, ale potrzebna jest wiedza o odżywianiu, regeneracji i czerpaniu radości z biegania. Warsztaty „Moc Zdrowego Odżywiania” poprowadzone wspólnie z Akademią Gotowania The Best Food dały odpowiedź na te pytania.

Na zajęciach był komplet uczestników. Przemek i Klaudia zaprezentowali nie tylko zdrowe i proste przepisy, ale też zdradzili tajniki radzenia sobie z nadmiarem masy ciała …

Rano najważniejszym zadaniem jest uruchomienie metabolizmu. Na „dzień dobry” zalkalizuj pH organizmu. Warto wypić szklankę wody z miodem i cytryną (woda w temperaturze pokojowej – dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie napoju wieczorem, żeby miód rozpuścił się w wodzie) lub wodę z octem jabłkowym. Właściwe odżywanie jest istotne przez cały dzień, a nie tylko przed i po treningu. Unikaj uczucia sytości, jeść mniejsze, lekkostrawne porcje. Wyrób w sobie nawyk podgryzania małych przekąsek, takich jak orzechy, migdały, mieszanka bakalii. Garść wystarczy, nie przesadzaj z ilością tłuszczu i cukru.